Skip to main content

Gregoriaans Kerstconcert door Schola Gregoriana Noordwijk

KerstOp maandag 16 december 2024 om 20.00 u geeft de Schola Gregoriana Noordwijk o.l.v. Rens Tienstra m.m.v. Jos & Renata van der Hulst, instrumenten een Gregoriaans Kerstconcert met de mooiste middeleeuwse kerstmuziek.

Locatie
Maria ter Zee-kerk, Nieuwe Zeeweg 73, 2022 HA Noordwijk, toegang vrij met uitgangscollecte.

Over de Schola Gregoriana
De Schola Gregoriana Noordwijk vormt een voor Nederland uniek ensemble. Zij bestaat namelijk uit zowel een mannen- als een vrouwengroep. De mannengroep werd in 2003 opgericht. In september 2012 werd ook een vrouwengroep gevormd. Beide groepen bestaan elk uit circa tien leden, die gescheiden repeteren maar gezamenlijk zingen tijdens vieringen, concerten, workshops en lezingen.

Over het repertoire

Te midden van de vele ‘klassieke’ kerstconcerten vormt het kerst-concert van de Schola Gregoriana Noordwijk een bijzondere uitzondering. De kerstliederen die ten gehore gebracht zullen worden stammen namelijk uit de Middeleeuwen. Net als in 2023 zullen ook dit jaar ‘nieuwe’ liederen klinken, die gedurende vele eeuwen verbor-gen zaten in stoffige manuscripten in de archieven van Leiden, Utrecht en Berlijn. Bovendien zijn het stuk voor stuk gezangen, die werden geschreven en op muziek gezet in kloosters in het gebied bóven de grote rivieren. Écht Laaglands erfgoed dus.

Over de instrumentalisten
De instrumentale intermezzo’s worden traditiegetrouw verzorgd door Jos en Renate van der Hulst, twee zussen die zich hebben toegelegd op middeleeuwse muziek en muziek die daarop is geïnspireerd. Zij bespelen een groot aantal instrumenten waaronder de Keltische harp, Bretonse doedelzak, Sackpipa, Blokfluit, Draailier en Nyckelharpa.

Over de dirigent
Rens Tienstra studeerde Directie, Compositie, Kerkmuziek en Muziekwetenschap aan de conservatoria van Amsterdam en Den Haag en de universiteiten van Birmingham en Essen. Hij promo-veerde magna cum laude op een studie naar Laaglands gregoriaans. Inmiddels schreef hij zeven boeken, muziekedities en vele artikelen. In 2023 herontdekte hij de complete middeleeuwse muziek voor Sint Jeroen van Noordwijk. Tienstra dirigeert verschillende koren, doceert aan het Utrechts Conservatorium en is artistiek leider van het Nederlands Gregoriaans Festival.
  • Raadplegingen: 8

Gregoriaanse vesper Schola Capella Lamberti op 14 dember 2024 in Lambertuskerk Rotterdam

KerstOp zaterdag 16 december om 16.30u op de vooravond van de Derde Zondag van de Advent is er een vesper met Schola Capella Lamberti (v.h.Schola St. Gregorius) o.l.v. Eric Koevoets. Toegang vrij / collecte na afloop Voel je gedurende een half uur even in een klooster tijdens deze Gregoriaanse Vesper, een dienst met gezongen psalmen, lezingen en gebeden. De gezangen staan dit keer in het teken van de Derde Zondag van de Advent. De Schola Capella Lamberti is de mooi klinkende groep mannen, die wekelijks tijdens de hoogmis de Gregoriaanse gezangen ten gehore brengt samen met en onder leiding van Eric Koevoets. Tijdens de Gregoriaanse Vesper doen zij dit vanaf het priesterkoor.

  • Raadplegingen: 10

Drie jubilarissen in de Laurentiuskerk te Voorschoten

KerstOp zondag 24 november jl. werden in de Laurentiuskerk te Voorschoten drie leden van het Laurentiuskoor onderscheidden: Hubert Beuman met de gouden Gregoriusmedaille, bas en tevens voorzitter, Liduin Mora met de zilveren Gregoriusmedaille, sopraan en tevens penningmeester en Richard Bot met de sculptuur van de Nederlandse Sint-Gregoriusvereniging vanwege zijn 45-jarig lidmaatschap in zijn functie als dirigent-organist.
  • Raadplegingen: 9

Ton van Eck ontvangt gouden ereteken voor bijzondere verdiensten

Kerst












© 3 foto's Nico Windt


Op zondag 1 december jl. ontving dr. Ton van Eck, organist van de Kathedrale Basiliek Sint-Bavo te Haarlem het ereteken in goud voor zijn bijzondere verdiensten voor de kerkmuziek in Nederland bij gelegenheid van zijn zilveren jubileum als organist van de St.-Bavo. Van Eck ontving deze onderscheiding uit handen van de algemeen voorzitter van de Nederlandse Sint-Gregoriusvereniging, dr. Richard Bot vanwege zijn niet aflatende ijver om aandacht te vragen voor de belangrijke functie én betekenis van het orgel in al zijn facetten, niet in alleen in de kathedraal van Haarlem, maar in de hele Nederlandse kerkprovincie en ver daarbuiten.

Kerst

Sinds 1979 is Ton werkzaam als adviseur bij de Katholieke Klokken- en Orgelraad. In die functie adviseert hij parochies bij het herstel en onderhoud, dan wel restauratie of nieuwbouw van orgels. Dat doet hij niet alleen in dit bisdom, maar in alle bisdommen van Nederland.  Hij heeft in de loop der jaren letterlijk van Ameland tot Maastricht de bouw en restauratie van vele (historische) orgels begeleid. Hij is thans de langst werkende adviseur bij de KKOR. Talrijk zijn de publicaties van zijn hand op het terrein van orgels en orgelmuziek: diverse orgelmonografieën, ontelbaar veel artikelen in internationale vaktijdschriften over orgelbouw, orgelhistorie, uitvoeringspraktijk en orgelcomponisten.

Bovendien wordt Ton vaak uitgenodigdKerst voor het geven van cursussen en lezingen, en als gastdocent aan conservatoria en universiteiten. Niet onvermeld mag blijven zijn omvangrijke bijdrage aan hét handboek voor de organist in onze Rooms-katholieke kerk, een standaard boek met de sprekende titel: Van Satans Fluytencast tot Vox Angelica, een initiatief van de NSGV. Van de 347 pagina’s in dit boek zijn 221 pagina’s geschreven door Ton van Eck. Zonder zijn substantiële bijdrage zou dit handboek ondenkbaar zijn geweest! Het ereteken voor bijzondere verdiensten in goud onderstreept de nationale en internationale betekenis van Ton van Eck voor het orgel en het orgelrepertoire.

  • Raadplegingen: 10

Bekijk de binnenkant van het orgel van de kathedraal van Rotterdam

KerstOp 21 maart 2024 werd in de kathedraal in Rotterdam de tweede fase van de restauratie van het orgel officieel afgerond in aanwezigheid van leden van het parochiebestuur van de kathedraal en kerkmusicus Marc Schaap, die werkzaam is bij het bisdom en de kathedraal. Het orgel in de HH. Laurentius en Elisabeth Kathedraal werd in 1923 in gebruik genomen en is daarmee 101 jaar oud. Onderhoud was nodig en bovendien was er enkele jaren geleden waterschade. Restaurateur en orgelbouwer Ronald van Baekel (Adema’s Kerkorgelbouw) vertelt in een bisdomvideo over de werkzaamheden die zijn verricht. Een van de uitdagingen bij de restauratie was het woekeren met de ruimte, zegt hij. Dat is goed te zien als hij de kijker meeneemt naar de binnenkant van het orgel. https://www.youtube.com/watch?v=s7V_d7JDOls
  • Raadplegingen: 9

Gregoriaanse Wintercursus in Münsterschwarzach

KerstVan 17-21 februari 2025 vindt onder leiding van KMD Professor Dr. Stefan Klöckner de tweede Gregoriaanse Wintercursus (Intensivkurs) plaats in Münsterschwarzach.

Inhoud van de cursus:
Het gregoriaanse „Ordinarium Missae“ over tekst, theologie en vertoningen;
  • Analyse (tekstcompilatie, bevindingen betreffende de neumen, bronnen voor toonaardaangelegenheden etc.);
  • Hoe kies je een goede leiding voor een schola OF gregoriaans repetitorium;
  • Het zingen van gregoriaanse van composities.
Centraal staan gregoriaanse gezangen door het jaar heen.

Docenten zijn: KMD Professor Dr. Stefan Klöckner, Essen (cursusleiding) en KMD Dr. Markus Uhl, Heidelberg. Voor meer informatie en aanmelding: kloeckner@folkwang-uni.de.
  • Raadplegingen: 9

Code-Music verder als fonds voor liturgische muziek

Code-Music verder als fonds voor liturgische muziek

KerstCode MusicCode-Music verlegt haar activiteiten en wordt een fonds voor stimulering van nieuwe liturgische muziek. Hiermee wil Code-Music de ontwikkeling ondersteunen van iedereen die muzikaal bijdraagt aan vieringen, zoals koren, combo’s en dirigenten. Wie nieuwe muziek wil ontwikkelen of een project heeft dat past binnen deze doelstelling, kan een aanvraag indienen tot een maximum van 250 euro. Op de website (https://www.code-music.nl) is het formulier te vinden, ook de voorwaarden staan hier.

Code-Music bracht altijd al muziek uit, maar was daarnaast ook actief met de organisatie van zangdagen, workshops, het Nationaal Middenkoren Festival en het meewerken aan het Nationaal Jongerenkoren Festival in Rijsbergen, waarvan in 2022 de laatste editie heeft plaatsgevonden. In haar hoogtijdagen waren er 730 jongerenkoren lid van het Landelijk Steunpunt Jongerenkoren, één van de voorlopers van Code-Music. Inmiddels is het aantal koren dat actief is in geloofsgemeenschappen zodanig geslonken, dat het steeds meer moeite kost om voldoende vrijwilligers en deelnemers voor activiteiten te krijgen. Het bestuur heeft daarom besloten zich volledig te richten op het uitgeven van muziek via de webwinkel. De opbrengsten daarvan worden gebruikt voor het financieel ondersteunen van initiatieven van derden.
  • Raadplegingen: 10

Herman Finkers wint publieksprijs bij Edisons Klassiek met zijn Missa Sancti Georgii

KerstHerman Finkers wint een publieksprijs bij de Edisons Klassiek met zijn Missa Sancti Georgii die hij in oktober 2024 ontving, samen met het koor Cappella Amsterdam en het orkest Holland Baroque, onder leiding van Daniel Reuss. Finkers componeerde deze mis voor gebruik tijdens zijn huwelijksviering in 1990. Na 23 jaar is de mis voltooid en op CD verschenen.
  • Raadplegingen: 11

Thema Nederlands Gregoriaans Festival 2025 bekend

Kerst
Het thema wordt Heilige Plaatsen. Het Nederlands Gregoriaans Festival wordt voor de vierde keer in ’s-Hertogenbosch gehouden. Den Bosch is al jarenlang bedevaartsplaats waar pelgrimspaden naartoe leiden, maar ook een halteplaats om verder te pelgrimeren. Er gingen paden naar Jeruzalem via de Dieze over het water naar Antwerpen, maar ook leidden paden naar Keulen. We laten het thema Heilige Plaatsen terugkomen in de expositie, in het educatieve project en tijdens de film met gregoriaans in de kathedraal.
 
Het pelgrimeren laten we via de Kring Vrienden van Den Bosch zichtbaar worden in georganiseerde wandelingen. De gregoriaanse traditie is overal terug te vinden in de geschiedenis van Den Bosch: al meer dan zeven eeuwen klinkt gregoriaans in de majestueuze Sint-Janskathedraal, de stad bezit zeer kostbare authentieke liturgische handschriften met gregoriaans. De combinatie van historische sfeer en stedelijke levendigheid biedt ons de kans om met het gregoriaans midden in het leven van vandaag te staan – om als festival te onderzoeken en te tonen hoe het gregoriaans de moderne samenleving nog altijd inspireert. Het Nederlands Gregoriaans Festival in Den Bosch vindt plaats van 13 t/m 15 juni 2025.
 
  • Raadplegingen: 13

Start nieuwe cursusseizoen Kerkmuziek met introductiebijeenkomst op zaterdag 12 oktober 2024

Cursus

In oktober start het cursusjaar 2024/2025 kerkmuziekopleidingen. Er zijn korte cursussen van een paar bijeenkomsten en meerjarige opleidingen voor organist (cursussen op drie niveaus), koordirigent (cursussen op drie niveaus), cantor, koorzanger en voorganger.

Het cursusseizoen loopt van oktober tot juli elk jaar. De start in 2024 is op 12 oktober. Inschrijven graag vóór 7 oktober 2024.

Uitgebreide informatie is te vinden:
op de website: www.kerkmuziekopleidingen.nl
of in de folder Cursussen Kerkmuziek 2024-2025 (pdf).

  • Raadplegingen: 82

Geslaagden kerkmuziekopleiding Bisdom Rotterdam

g
Op 29 juni 2024 ontving Ina Boersma als eerste deelnemer in Nederland de Bevoegdheidsverklaring II dirigent als bekroning van de post HBO-cursus Kerkmuziek Koordirectie, gevolgd door Wim Does die zijn Bevoegdheidsverklaring II ontving als bekroning van de post HBO-cursus Kerkmuziek Orgel.

Op 4 juli ontving Angelique van Vonno-Steekers haar getuigschrift als bekroning van de cursus dirigent A, kinderkoor; Thérèse Hanssen en Melisande Schürmann ontvingen het diploma Kerkmusicus III koordirectie.

  • Raadplegingen: 85

Orgelkoralen bij melodieën uit de bundel GvL: studie- en instructiedag voor organisten 13 april 2024, Wassenaar & Oegstgeest: een verslag

Orgel WassenaarOp zaterdag 13 april 2024 organiseerde de DISG een studie- en instructiedag over eenvoudige orgelkoralen bij melodieën uit de bundel GvL voor Advent, Kerst, Epifanie, Veertigdagentijd en Pasen. Susanna Veerman, concertorganist en dirigent/organist van de St. Jacobus de Meerderekerk te Den Haag, gaf een lecture-recital in Wassenaar en Oegstgeest voor ruim vijfentwintig enthousiaste toehoorders. Organistendag.jpgIn Wassenaar betrof het het nieuwe hoofdorgel (30, II, Ped.), gebouwd door orgelmaker Adema op basis van de bestaIMGande orgelkas van Vermeulen uit 1907 en enkele registers van Vermeulen die pasten binnen het nieuwe concept op basis van het pijpwerk en de laden van het voormalige Adema orgel uit 1963 van de Pius X Kerk te Amsterdam-Slotervaart, zie verder https://www.orgelnieuws.nl/een-nieuw-adema-orgel-voor-de-willibrorduskerk-in-wassenaar/.

 

Oegstgeest_orgelIn OegstIMGgeest het B.A.G. orgel uit 1983 (24, II, Ped.), oorspronkelijk gebouwd voor de Gereformeerde Kerk te Hillegom en in 2022/2023 overplaatst door orgelmaker Adema naar de St.-Willibrorduskerk te Oegstgeest.

 

 

DISGIn Wassenaar kwam het Frans-Romantische repertoire aan bod, en daarna in Oegstgeest het barokke en klassieke repertoire.

  • Raadplegingen: 76

Nederlands Gregoriaans: diocesane studiedag “Duizendjaar doorgegeven”, zaterdag 1 juni 2024 Leiden: een verslag

Oegstgeest_orgelDISGWat is er in de Nederlandse middeleeuwse bronnen aan gregoriaans te vinden? Bestaat er zoiets als een ‘Nederlands Gregoriaans’? En hoe zingbaar zijn zulke gezangen vandaag de dag, in concert of liturgie? Rens Tienstra gaf antwoord op deze vragen met een studie-ochtend in de fraaie Hartebrugkerk te Leiden.
De ochtend bestond uit een korte opLeideneningslezing en een uitgebreide workshop, waarin het repertoire werd verkend door vooral veel te zingen.
Tienstra’s kennis en enthousiasme staan garant voor een inspirerende introductie tot een grotendeels onbekende muzikale schat. Bijna 70 deelnemers ontvingen een hand-out met gezangen in hedendaagse notatie om te gebruiken in de eigen uitvoeringspraktijk.

Duizend jaar doorgeven Aan het einde van de workshop vond de officiële presentatie plaats van het boek ‘Duizend jaar doorgegeven. Verkenningen van het gregoriaans in Nederland’, verkrijgbaar voor € 35,- (255 blz. incl. 90 Leidenillustraties, 25 notenvoorbeelden) bij uitgeverij Verloren, Hilversum, zie https://www.devosboeken.nl/9789464550900/rens-tienstra/duizend-jaar-doorgegeven/

  • Raadplegingen: 84

Onderscheidingen RK dames- en herenkoor Cantate Domino Papendrecht

Onderscheidingen RK dames- en herenkoor Cantate Domino Papendrecht

PapendrechtOp zondag 17 maart 2024 zijn na afloop van de viering twee koorleden van het Papendrechtse RK dames- en herenkoor Cantate Domino onderscheiden met een kerkelijke onderscheiding van de Sint Gregorius vereniging. Deze vereniging voor liturgische muziek in de Rooms-Katholieke kerk verzorgt een eretekens voor personen die zich verdienstelijk maken voor de muziek in de liturgie bij gelegenheid van een jubileum.

Paul Nederhof ontving het ereteken voor 40 jaar lid van het koor en, sinds 2006, ook dirigent van het koor. Hij is verantwoordelijk voor de liedkeuze en ondersteunt elke zondag de vieringen met het koor of de cantores.

Els Spoor ontving het ereteken voor 50 jaar lid van het koor en, sinds 2003, ook voorzitter van het koor. Zij is de spil van het koor, regelt koorleden voor de doordeweekse vieringen en ondersteunt praktisch elke viering met haar warme stem.

  • Raadplegingen: 81

Middeleeuws muzikaal erfgoed klinkt na vele eeuwen opnieuw op 17 en 18 augustus 2024: Jeroensvespers

NoordwijkNoordwijk heeft al sinds de negende eeuw een eigen heilige, met een feestdag op 17 augustus: Sint Jeroen. Bij een eigen heilige hoorde in de middeleeuwen ook eigen muziek: gregoriaans. Sinds 2012 zingt de Schola Gregoriana Noordwijk jaarlijks op of rond 17 augustus dit bijzondere repertoire. Eveneens bijzonder aan de Noordwijkse schola is dat deze uit zowel een dames- als een herengroep bestaat; een zeldzaamheid onder gregoriaanse koren.

Dirigent Rens Tienstra (in 2020 gepromoveerd op het Nederlandse gregoriaans) bracht een deel van Jeroens muziek tijdens zijn studie weer boven water: enkele middeleeuwse gezangen, en ‘nieuwe’ gezangen uit zeventiende-eeuwse bronnen. Maar het was toen al duidelijk, dat er ooit nog veel meer geweest moest zijn. In 2023 werd de jarenlange zoektocht beloond: het volledige middeleeuwse repertoire voor Jeroen werd teruggevonden in een smoezelig 15e-eeuws Leids handschriftje uit het klooster Lopsen: uitgebreide gregoriaanse gezangen voor alle momenten van de Jeroensdag – een ware muzikale schat.


De Schola Gregoriana studeerde daarna hard op de nieuw ontdekte gezangen. Dit jaar brengt zij op Jeroensdag (17 augustus) voor het eerst sinds de middeleeuwen weer de oorspronkelijke gregoriaanse Vespers ten gehore in de RK Sint Jeroenskerk in Noordwijk. De viering begint om 19.00 uur.
De dag daarna, op 18 augustus, zingt de Schola de gezangen voor Jeroen in de Abdij van Egmond, alwaar ook een deel van zijn overblijfselen rusten. Deze viering begint om 14.30 uur. Beide Vespersvieringen, die ongeveer 45 minuten duren, beginnen met een korte inleiding door Rens Tienstra en zijn gratis toegankelijk.

PS: De volledige muziek voor Jeroen werd – vergezeld van een uitgebreide toelichting - door Rens Tienstra gepubliceerd in het boekje Lof en Luister, het middeleeuwse officie voor de heilige Jeroen van Noordwijk (www.attwaterbooks.nl, Noordwijk 2023)

  • Raadplegingen: 75

Nieuwe evensongs & Anglican Chant Dag in Delft

Na een succesvolle eerste Choral Evensongseizoen in de sfeervolle schuilkerk in Delft krijgt de serie een vervolg. Zangers die graag Engelse koormuziek willen zingen onder leiding van drie Engelse topdirigenten, kunnen zich per weekend opgeven. Philip Lawson, Oliver Tarney en David Hurley staan garant voor een heerlijk weekend zingen. Engelser kunnen we het niet krijgen, zeker nu elke evensong wordt besloten met een drankje in eigen pop-up Pub.

De serie van 6 evensongweekenden start in het weekend van 28-29 september en loopt door tot en met juli 2025.

Aanbevolen wordt om voor aanvang van de serie op 7 september mee te doen aan de Anglican Chant Dag. Oliver Tarney leert je de notatie van de Anglican chants lezen én uitvoeren. Dit kenmerkende type gezang dat niet-metrisch gezongen wordt, is een belangrijk onderdeel van de Anglicaanse kerkmuziek. Notatie en uitvoeringswijze hebben na deze dag geen geheimen meer voor je.
Voor alle informatie en aanmelding, ga naar www.koorschooldelft.nl.

  • Raadplegingen: 83

Zingen met Oliver Tarney op 8 september 2024 in Delft

In september 2024 komt de Engelse componist en dirigent Oliver Tarney een weekend naar Delft. Op zondag 8 september leidt hij een workshop voor koorzangers en dirigenten met interesse in zijn koormuziek. De Engelse pers is lovend over de composities van Oliver Tarney. The Financial Times omschrijft zijn werk als '...afwisselend tussen het onuitsprekelijke en het stralende’.

Oliver Tarney (1984) is een ervaren en veelgeprezen componist die gespecialiseerd is in koor- en vocale muziek voor een breed scala aan stijlen en bezettingen, van basisschoolliederen tot oratoria en werken voor professionele koren. Hij houdt ervan anderen te inspireren en hun liefde voor muziek te ontdekken.

Oliver Tarney schreef eerder voor Koorschool Delft een nieuw Magnificat dat in september 2023 zijn première beleefde. Ook aankomend seizoen maakt hij in Delft weer deel uit van het Engelse dirigententrio dat de evensongs dirigeert. Op zaterdag 7 september leidt hij de Anglican Chant Dag.

Voor alle informatie en aanmelding, ga naar www.koorschooldelft.nl.

  • Raadplegingen: 79

Zomercursus Gregoriaans van 19-23 augustus 2024 opnieuw gewijzigd

Zomercursus gregoriaansIn tegenstelling tot de eerdere aankondiging zal de ACG Zomercursus Gregoriaans 2024 niet plaatsvinden in Den Haag, maar in een meer monastieke omgeving, de abdij Onze Lieve Vrouw van Koningshoeven bij Tilburg. Het programma is ook gewijzigd.

Er wordt gewerkt in twee groepen die bestaan uit zangers (v/m) en dirigenten (v/m). Groep I is nieuwsgierig naar het gregoriaans maar heeft er nog weinig ervaring mee. Groep II heeft al gregoriaans gezongen of gedirigeerd en zoekt muzikale en theoretische verdieping. De cursusleiding berust bij Anthony Zielhorst.
De cursus van groep I wordt gegeven door Joachim Kelecom en Rens Tienstra. De cursus van groep II wordt verzorgd door Eugeen Liven D’Abelardo en Jaan-Eik Tulve. Als zanger en dirigent van gregoriaans repertoire is een gedegen theoretische achtergrond zeer wenselijk. Om hierin te voorzien worden in het avondprogramma workshops en lezingen gehouden over onderzoek naar muziek en liturgie, gregoriaanse semiologie en manuscriptenonderzoek door Peter Nissen, Joost van Gemert, Pieter Mannaerts, Rebecca Stewart, Franco Ackermans en Bart Jaski.

Voor meer informatie: monique.van.dijk@amicicantusgregoriani.nl.

  • Raadplegingen: 90

'Nederlands Gregoriaans' Diocesane studiedag op 1 juni 2024 in Leiden

Diocesane Instelling voor Liturgische Muziek Sint-Gregorius, Bisdom Rotterdam
Zaterdag 1 juni 2024 9.30-12.30 te Leiden
Hartebrugkerk, Haarlemmerstraat 110, 2312 GD Leiden

Duizend jaar doorgevenWat is er in de Nederlandse middeleeuwse bronnen aan gregoriaans te vinden? Bestaat er zoiets als een ‘Nederlands Gregoriaans’? En hoe zingbaar zijn zulke gezangen vandaag de dag, in concert of liturgie? Rens Tienstra geeft antwoord op deze vragen met een studie-ochtend in de fraaie Hartebrugkerk te Leiden. De ochtend (10.00-ca.12.30u) bestaat uit een korte openingslezing en een uitgebreide workshop, waarin het repertoire wordt verkend door vooral veel te zingen. Tienstra’s kennis en enthousiasme staan garant voor een inspirerende introductie tot een grotendeels onbekende muzikale schat.
Deelnemers aan deze studiedag ontvangen een hand-out met gezangen in hedendaagse notatie om te gebruiken in de eigen uitvoeringspraktijk. Aan het einde van de workshop vindt de officiële presentatie plaats van het boek ‘Duizend jaar doorgegeven. Verkenningen van het gregoriaans in Nederland’, na afloop verkrijgbaar voor € 35,- (255 blz. incl. 90 illustraties, 25 notenvoorbeelden)
Kosten bijeenkomst: Kosten € 5,- inclusief tweemaal koffie/thee en hand-out, te betalen bij aanvang van de studiedag.
Aanmelden vóór 28 mei 2024
I. bij voorkeur via digitaal formulier https://forms.office.com/e/1ZikiQkU1g

Studiedag Nederlands gregoriaans
E. m.schaap@bisdomrotterdam.nl (vermeld naam en adresgegevens én naam van de parochie)

  • Raadplegingen: 129

Studie- en instructiedag voor organisten in Oegstgeest en Wassenaar op 13 april 2024

DISGOp zaterdag 13 april 2024 organiseert de Diocesane Instelling Sint-Gregorius (DISG) voor Liturgische Muziek een studie- en instructiedag voor organisten over eenvoudige orgelkoralen bij melodieën uit de bundel GvL voor Advent, Kerst, Epifanie, Veertigdagentijd en Pasen.

De studiedag wordt geleid door Susanna Veerman, concertorganist en dirigent/organist van de St. Jacobus de Meerderekerk te Den Haag.
De studiedag vindt plaats op twee locaties waar

  • recent een orgel is gerestaureerd:
    Sint Willibrordus, Kerkstraat 77, 2242 HE Wassenaar;
  • een nieuw orgel is geplaatst:
    H. Willibrord, Rhijngeesterstraatweg 35, 2341 BR Oegstgeest.

Eerst komt in Wassenaar het Frans-Romantische repertoire aan bod, en daarna in Oegstgeest het barokke en klassieke repertoire.

De dag start om 9.15 u en eindigt rond 13.30 u.

Kosten € 10,- inclusief lunch, koffie/thee en hand-out, te betalen bij aanvang van de studiedag.
Aanmelden vóór 5 april 2024 bij voorkeur via digitaal formulier of per e-mail m.schaap@bisdomrotterdam.nl (vermeld naam en adresgegevens én naam van de parochie)

Meer informatie:
Nieuwsbericht 'Een 'nieuw' Adema-orgel voor de Willibrorduskerk in Wassenaar'
Nieuwsbericht 'B.A.G.-orgel Sint-Willibrorduskerk Oegstgeest 3 september ingewijd'

  • Raadplegingen: 140

R.K. Gemengd Koor St. Pancratius, te Sassenheim bestaat 170 jaar

St. Pancratiuskerk, SassenheimDit jaar bestaat het koor R.K. Gemengd Koor St. Pancratius, te Sassenheim, 170 jaar. Ter gelegenheid daarvan is er op zondag 17 maart a.s. een feestelijk concert, waaraan naast het koor een aantal beroepsmusici hun medewerking zullen verlenen. Er zullen werken ten gehore worden gebracht van o.a. T.L. de Vittoria, J.S. Bach, A. Bruckner, alsmede Gregoriaanse gezangen en orgel- of pianowerken van o.a. A. Pärt, A. Guilmant en G.F. Händel.

Aan het concert werken mee het Gemengd Koor St. Pancratius, organist/pianist Maciej Wierzcholowski, violist Noah Eijl, sopraan Eva Klein, en het geheel staat o.l.v. dirigente/pianiste Kasia Przedcieczenska.
Datum: zondag 17 maart 2024 om 15:00 u.
Locatie: St. Pancratiuskerk, Hoofdstraat 188 Sassenheim.

  • Raadplegingen: 147

Zeven jubilarissen van koor St. Caecilia te Everdingen op 3 februari 2024

 

RK koor CaeciliaMaar liefst 7 jubilarissen van koor St. Caecilia werden op zaterdag 3 februari tijdens een feestelijke viering in de Petrus- en Pauluskerk te Everdingen door pastoor Meijer gehuldigd: Ans Vink, Trudy Verkerk en Joke Spithoven (40 jaar), Annie Burgers en Truus Wibbeke (50 jaar), Johan Teuben (12 ½ jaar), Theo Spithoven (70 jaar).

Ook het koor zelf vierde een jubileum: 50 jaar geleden werd het dameskoor opgericht, naast het al bestaande herenkoor. Alle leden van het koor ontvingen bloemen.
  • Raadplegingen: 169

Jaarprogramma Muziek in de St. Lambertuskerk te Rotterdam

Het jaarprogramma voor 2024 met bijzondere concerten en vespers is bekend.
2024 wordt geopend met een orgelvesper op 16 maart 2024.

Vier de namiddag met een Orgelvesper

Orgelvesper RotterdamRotterdam-Kralingen - Bij de Orgelvesper op 16 maart in de mystieke Sint Lambertuskerk, kan de bezoeker tot rust komen bij gebeden, lezingen én orgelmuziek. Organist Eric Koevoets laat ingetogen werken horen van Bach, Dupré, Lebrun en Langlais, die speciaal gecomponeerd zijn voor de lijdenstijd. De Orgelvesper begint om 16:30 uur en duurt tot uiterlijk 17:15 uur. De toegang is gratis met een collecte na afloop.

St.-Lambertuskerk, Oostzeedijk Beneden 1-3 te Rotterdam-Kralingen.

De deuren openen een half uur voor aanvangstijd. De beste parkeermogelijkheid (vrij parkeren) is bij ‘Arboretum Trompenburg’/ ‘Excelsior’ aan de Honingerdijk, 7 minuten lopen van de kerk verwijderd. Openbaar vervoer: tram 21 en 24 (halte Avenue Concordia) - metro (halte Voorschoterlaan). Het kan koud zijn in de kerk, dus draag warme kleding en neem eventueel een plaid mee.

Zie voor het programma van orgelwerken venster-op-muziek-lambertus.com/agenda.

  • Raadplegingen: 161

Internationale orgelconcertserie 2024 Maria van Jessekerk Delft

De Internationale orgelconcertserie 2024 op het historische Maarschalkerweerd- orgel (1893) in de Maria van Jessekerk te Delft gaat op zondagmiddag 7 april 2024 om 15.00 uur van start.

Internationale Orgelconcertserie Delft
  • Raadplegingen: 154