Diocesane studiedag over orgelmuziek voor hoogfeesten

Logo DISG5Op zaterdag 6 april 2019 van 10.00 tot 14.00 uur organiseert de Diocesane Instelling voor Liturgische muziek St.-Gregorius, Bisdom Rotterdam een studiedag in de kerk St. Paulus Bekering in Capelle a/d IJssel.
Wat speel je voor specifieke orgelstukken op Hemelvaartsdag; Pinksteren; Drieeenheid; Sacramentsdag; Maria Tenhemelopneming; Allerzielen; Allerheiligen; Christus Koning?
Organist Aart de Kort geeft antwoord op deze vraag. Hij toont de vele mogelijkheden met een lezing en een PowerPointpresentatie. Diverse stukken zal hij ten gehore brengen op het schitterende Leeflangorgel dat onlangs in de St. Paulus Bekering is geplaatst door orgelmaker Reil (II & Ped. 18 registers).

Deelnemers aan deze studiedag ontvangen een hand-out met literatuurverwijzingen.

Kosten € 10,- inclusief lunch, koffie/thee en hand-out, te betalen bij aanvang van de studiedag.

Aanmelden vóór 31 maart 2019 m.schaap@bisdomrotterdam.nl en vermeld daarbij naam, adresgegevens en welke parochie.

Download de flyer.

 • Hits: 8

Nederlands Gregoriaans Festival 14 t/m 16 juni 2019 in ‘s-Hertogenbosch

logo Ned greg fest

NGF 2019 - WERK IN UITVOERING- 14 t/m 16 juni 2019 ‘s-Hertogenbosch

Gregoriaans moet klinken, maar hoe? Het Nederlands Gregoriaans Festival zal van 14 tot en met 16 juni op een aantal prachtige lokaties in de Bossche binnenstad een veelkleurige staalkaart bieden van de vele uitvoeringspraktijken van het gregoriaans. Op die manier krijgt iedereen de gelegenheid om kennis te nemen van de veelzijdigheid van dit oeroude en toch zo actuele repertoire. Te horen zijn onder meer het gerenommeerde Franse ensemble Organum, het Nederlandse ensemble Wishful Singing, en veel, heel veel jeugd. Want als we het gregoriaans levend én levendig willen houden is het zaak veel jongeren in aanraking te laten komen met deze ‘tradition vivante’. De St. Jan zal als klinkende Bossche kathedraal een indrukwekkend podium zijn voor vele gregoriaanse ensembles die Nederland rijk is. Jongeren uit koorscholen en middelbare scholen uit de regio worden ingewijd in het gregoriaans door de zangeressen van Wishful Singing. En zo wordt het een jeugdig festival, waarin jong en oud elkaar ontmoeten, elkaar beluisteren en van elkaar leren.
En om te laten horen hóe levend dit repertoire vandaag de dag nog is, gaf het festival de Nederlandse componist Gerard Beljon de opdracht een vervolg te schrijven op een compositie die hij eerder voor het festival schreef op basis van een tekst van een middeleeuws gezang, het Planctus cygni. Hierin komen oude en nieuwe muziek, oosterse en westerse muziek samen. De première zal plaatsvinden tijdens het openingsconcert van het festival in de Grote Kerk op 14 juni en wordt uitgevoerd door Collegium Vocale Eindhoven met westerse én niet-westerse solisten.
Kijk voor het volledige programma op www.gregoriaansfestival.nl

Informatie: 06-12337956 / info@gregoriaansfestival.nl

 • Hits: 6

Zangdag voor het Nationaal Jongerenkoor Festival (NJKF) editie 2019

Kerst achter de rug, eerste repetitie geweest. Tijd voor wat nieuws!

Zondagmiddag 17 februari vindt de zangdag plaats met de presentatie van de verplichte werken voor het Nationaal Jongerenkoor Festival (NJKF) editie 2019. Thema dit jaar: Let’s celebrate! Hier lees je er meer over: http://korenfestivalrijsbergen.nl/
De zangdag is inspirerend voor tiener-, jongeren- en middenkoren. Je leert minstens drie nieuwe liederen. Maar ook als je koor niet meedoet aan het NJKF, zul je een inspirerende middag beleven: per stemgroep leer je de nieuwe liederen o.l.v. ervaren dirigenten. Aan het slot van de middag klinken de nieuwe liederen meerstemmig: altijd een verrassing!

Locatie: De Kapelaan, Nicolaasplein 2, Zoetermeer  http://www.parochieelcentrumzoetermeer.nl/
Tijd: 13.30 – 17.00 uur (zaal open vanaf 13.00 uur)
Kosten: 5 euro pp als je koor lid is van Code-Music en 7 euro pp als je koor geen lid is van Code-Music. Lidmaatschap kost maar 25 euro per jaar, je koor kan ter plekke lid worden. De korting geldt dan meteen.
Inschrijven: Kom je ook? Je vindt hier het inschrijfformulier: https://goo.gl/forms/7cV0AlhrWVQ7q7Ly1.
 • Hits: 11

Tweehonderd jaar ‘Stille Nacht, Heilige Nacht’

Stille Nacht kapel te OberndorfIn 2018 is het precies 200 jaar geleden dat het kerstlied ‘Stille Nacht, Heilige Nacht’ voor het eerst gezongen werd. Dat was in Oostenrijk in de buurt van Salzburg. Het lied is inmiddels in maar liefst 300 talen en dialecten vertaald en is daarmee echt een wereldlied. De geschiedenis van het lied is al even bijzonder: leraar en organist Franz Gruber componeerde de melodie op de tekst van een gedicht van de pastoor van de Nikolauskirche, Joseph Mohr, beiden werkzaam in Oberndorf, gelegen in het Salzburgerland.

Het begin van de negentiende eeuw was een harde en moeilijke tijd in de stad Salzburg. Na de oorlog met Napoleon stond de stad er slecht voor, financieel en economisch, nog los van branden en overstromingen.
Min of meer als troost voor deze situatie zongen Franz Gruber en Joseph Mohr op kerstavond 1818 voor het eerst ‘Stille Nacht, Heilige Nacht’. Ze zongen het kerstlied samen – voor de enige keer overigens – en Mohr begeleidde het lied op de gitaar, voor die tijd een ongebruikelijk instrument in een kerk. Volgens overlevering zou een muis de blaasbalg van het orgel lek hebben geknaagd. Deze eerste uitvoering van het lied vond plaats in de toenmalige Nikolauskirche,

Sinds 1937 staat in Oberndorf op de plek van de door overstromingen verwoeste Nikolauskirche een kapel, de zgn.”Stille Nacht” Kapel, waar zowel Mohr als Gruber in de glas-in-lood ramen afgebeeld zijn.  

Vanwege de taaloverstijgende vredesboodschap werd Stille Nacht in 2011 door UNESCO tot immaterieel erfgoed uitgeroepen.

 • Hits: 25

175 jaar parochiekoor Cantemus Domino in St. Adrianuskerk Naaldwijk en jubilea

Jubilarissen 18 november 2018 St. Adrianus NaaldwijkOp zondag 18 november vierde het parochiekoor Cantemus Domino van de St. Adrianuskerk in Naaldwijk zijn 175 jarig bestaan. Tevens is het 50 jaar geleden dat het dameskoor werd opgericht waarmee het huidige gemengde koor kon ontstaan. Het koor heeft deze dag met grote vreugde gevierd. In een feestelijke eucharistieviering met o.a. uitvoering van de Kleine Orgelmesse van J. Haydn, zijn vier jubilarissen (zie foto van links naar rechts) Trees van Leest-van Venrooij 50 jaar koorzanger, Ben Hillen 50 jaar koorzanger en inzet voor kerkmuziek, Jan Fransen 40 jaar koorzanger en Ciska van der Lans-Voerman 25 jaar koorzanger, onderscheiden met de Sint-Gregoriuspenning.

Na felicitaties door genodigden en kerkgangers heeft het koor zijn jaarlijkse St. Caeciliafeest gevierd. Twee koorzangers Henk Niemeijer en Siem van de Ende hebben samen een prachtig boekje geschreven met de geschiedenis van 175 jaar parochiekoor in de vorm van een uitgebreid chronologisch overzicht, met een lijst van alle koorleden, dirigenten en organisten en veel foto's.

 • Hits: 16

Viering 150 jaar Kathedraal Koor Utrecht

Dit jaar vieren zangers, dirigent en bestuur van het Kathedrale Koor dat er al 150 jaar Kathedrale Koormuziek klinkt in de St. Catharinakathedraal te Utrecht. De viering betreft 150 jaar Gregorius Magnus Koor, 45 jaar Kathedraal Koor en 60 jaar Kathedrale Koorschool.

Kathedraal Koor Utrecht

Er is een jubileumprogramma samengesteld waarin het koor zijn (kerk)muzikale erfgoed naar buiten brengt en daarbij een verbinding aangaat naar de naar inwoners en bezoekers van de stad Utrecht onder het motto “Een cadeau aan de stad”. Het programma start op 10 februari met een feestelijk openingsconcert met de Chichester Psalms van Leonard Bernstein en composities van Utrechtse kerkmusici zoals H. Andriessen en H. Strategier onder leiding van Gerard Beemster. Er zijn diverse optredens in de stad Utrecht in boekhandel, bibliotheek en kerken. In mei is er een concertreis naar Engeland met optredens in verschillende kathedralen. Een wandelconcert langs de kerken van het unieke Utrechtse kerkenkruis. Op 9 november is het slotconcert ‘St. Maartensparade’ met de première van de versie voor koor en orkest van de St. Maartenscantate van Wouter van Belle.

 • Hits: 30

Openingsconcert jubileumjaar 150 jaar Kathedrale koormuziek Utrecht

Op 10 februari 2019 opent het Kathedrale Koor Utrecht het Jubileumjaar 150 jaar Kathedrale koormuziek met een Openingsconcert, aanvang 15.30 uur, in de St Catharinakathedraal, Lange Nieuwstraat te Utrecht.

Op het programma staan werken van Bernstein (Chichester Psalms), van vier Kathedrale componisten (Andriessen, Strategier, van Belle en Beemster) en Schubert. Uitvoerenden zijn het Kathedrale koor Utrecht o.l.v. Gerard Beemster, dirigent en het Cugnonconsort o.l.v. Chris Duindam, m.m.v Wouter van Belle, orgel en vier solisten “uit eigen kweek”.
Aanmelden via bijgaande link. https://goo.gl/forms/ydfQyZ41T3wDRML53

 • Hits: 21

Dag van het Gregoriaans – “Engelen en Duivels” op 9 maart 2019

Dag van het Gregoriaans

Stichting Amici Cantus Gregoriani (ACG) organiseert voor de tweede keer de ‘Dag van het gregoriaans’ voor liefhebbers van de gregoriaanse muziek, ons oudste muzikale erfgoed in Europa.
Het wordt een dag vol activiteiten met workshops voor beginners, licht- en verder-gevorderden, waarbij de beginners zich focussen op de specifieke gregoriaanse toonladders, de zogenaamde ‘modi’ of kerktoonsoorten; en de gevorderden zich concentreren op het leren lezen en interpreteren van de oudste notatievormen, de zogenaamde ‘neumen’.

Dr. Leo Lousberg geeft een plenaire lezing waarin hij zijn recente proefschrift over microtonen toelicht. Het 50-jaar jubilerende Gregoriaans Koor Utrecht geeft een kort concert, en er zijn drie parallelle workshops. Docenten zijn Marcel Zijlstra, Hanneke van der Grinten en Joachim Kelecom (België).

En natuurlijk wordt er ook weer veel gezongen. Gezien de tijd van het jaar wordt gekozen voor de vespers van de eerste zondag van de vasten. In de mis van die dag heeft het gezang ‘graduale’ de titel “Angelis suis mandavit de te”: ‘Hij heeft de Engelen opdracht gegeven, u op al uw wegen te bewaken’.

In de lezing van die bewuste zondag wordt Jezus door de duivel uitgedaagd in de woestijn. Vandaar het thema van de dag “Engelen en duivels”.
Je gaat zingen op je eigen niveau. Er kan gekozen worden uit drie workshops:
–       A voor beginners:  gedrukt en geschreven muziekschrift leren uitvoeren
–       B de oude handschriften en de praktische betekenis ervan leren kennen
–       C voor gevorderden: verschillende interpretaties van het gregoriaans verkennen
Je neemt deel aan de gezamenlijke vespers ter afsluiting van de dag. Het repertoire hiervoor wordt in de loop van de dag ingestudeerd.

Aan de Dag van het Gregoriaans kunnen maximaal 60 personen deelnemen.
Datum: 9 maart 2019, 10:00 – 17.30 uur (inloop vanaf 09:30)
Plaats: Pieterskerk, Utrecht
Kosten: €45,-
Aanmelden vóór 1 maart 2019 via www.gregoriaans-platform.nl

 • Hits: 28

Organistendag door SGGL

Maarschalkerweerdorgel St. Martinuskerk te SneekZaterdag 9 maart 2019 organiseert de Diocesane Commissie voor Kerkmuziek Sint-Gregorius haar jaarlijkse organistendag in de Sint Martinuskerk van Sneek. Dit keer rond het thema ‘improviseren’ en ‘registreren’ met Mark Heerink als gastdocent.
Smaakvol improviseren is een kunst. Niet iedereen voelt zich er even vertrouwd mee. Mark Heerink reikt kerkorganisten enkele kapstokken aan voor een improvisatie. Op het grote Maarschalkerweerdorgel in Sneek klinkt dat ongetwijfeld prachtig!

Niet elke parochiekerk beschikt over twee manualen en vrij pedaal, tongwerken, strijkers en diverse uitkomende stemmen. Maar hoe maak je op een kleiner orgel toch goed gebruik van aanwezige registers?  Ook daarover volgt uitleg tijdens het andere deel van de organistendag.

De Organistendag 2019 belooft een mooie muzikale dag te worden, waarbij de onderlinge ontmoeting uiteraard niet vergeten wordt! Programma:  Aanvang 10.00 uur, afsluiting rond 16.00 uur. Zelf lunch meenemen. Voor koffie en thee wordt gezorgd.
En de kosten?  Een vrije gift van aanwezigen ter bestrijding van onkosten voldoet!
Opgave tot 1 maart 2019 via het bisdomhuis in Groningen, Lisette Winter l.winter@bisdomgl.nl

 • Hits: 15

Nationaal Middenkorenfestival 2019

Het Nationaal Middenkorenfestival wordt om het jaar gehouden. Op zaterdag 9 maart 2019 wordt het eerstevolgende Nationaal Middenkorenfestival gehouden. Er kunnen maximaal 16 koren meedoen. Je kunt meedoen in de competitie of als koor aangeven dat je buiten de competitie wilt meedoen. Als je niet meedoet in de competitie krijg je tóch een juryrapport.
Elk deelnemend koor kan een eigen gekozen (inzing)lied kiezen. Dit lied wordt niet beoordeeld.
Vervolgens zing je als koor een zelf te kiezen lied binnen het thema "vol van verlangen", plus een lied uit de verplichte werken.  Last but not least kun je een vrij lied buiten het thema zingen.
Als Middenkoor is dit dé uitgelezen mogelijkheid om de kwaliteit van je koor te verhogen. En verder is het altijd een ontzettend gezellige en muzikaal enerverende dag.
Voor meer info: www.code-music.nl/agenda/activiteiten-uitgelicht

 • Hits: 111

De priestermusicus Floris van der Putt

Ave MariaHet zal in 1973 zijn geweest, dat onze klas 6 (nu groep 8) op schoolreis ging naar de jeugdherberg ‘Harba Lorifa’ in Valkenswaard. De herkomst van deze naam was me vaag bekend van ‘Toen de hertog Jan kwam varen’, maar van de componist Floris van der Putt had ik nimmer gehoord. Hoe bijzonder om dan 45 jaar(!) later hiermee geconfronteerd te worden.

Enigszins verlaat ontving de redactie het boek ‘Maar één ging er zingen’, uitgegeven eind 2015 bij de herdenking van de 100e geboortedag van priestermusicus Floris van der Putt. De biografie (incl. CD), geschreven door emeritus hoogleraar Anton Vernooij, werd op 3 oktober 2015 gepresenteerd in de Abdij van Berne te Heeswijk en op 21 november werd de 100e geboortedag van Van der Putt luisterrijk herdacht in het Provinciehuis in Den Bosch en de St. Servatiuskerk in Lieshout. Al eerder, namelijk op 6 september 2015 werd een eucharistieviering vanuit Uden uitgezonden met uitsluitend muziek van Van der Putt. Tevens werden vele nog niet eerder uitgegeven composities gepubliceerd door Ascolta Music Publishing.

Het eerste deel van het boek is biografisch met ook veel aandacht voor zijn familierelaties. In het tweede deel volgt een beschrijving van zijn wereldlijke liederen. Interessant voor ons lezerspubliek is vooral het derde deel, dat een ‘doorzicht’ geeft in de postvaticaanse ontwikkeling van de Nederlandstalige liturgische muziek, waarin de componist een grote rol heeft gespeeld. Maar ook zijn zoektocht naar een eigen idioom, dat voor mij (het is tenslotte een biografie!) wel wat uitgebreider had gemogen.

Floris van der Putt was naast pastoor, ook een voortreffelijk componist, die veel méér is dat die klassiekers ‘Hertog Jan’ of ‘Niemand leeft voor zichzelf’. Als je de werkenlijst doorkijkt, blijkt hij toch opmerkelijk veel mooie, inspirerende en jarenlang bruikbare liturgische muziek te hebben geschreven, wat terecht hiermee veel meer bekendheid heeft gekregen.

Het boek wordt besloten met een uitgebreide oeuvrelijst, die is samengesteld door Jan Jaap Zwitser, die ook de redactie had. Een goed doorwrocht muziekwetenschappelijk werk; grote complimenten voor de samenstellers voor het eindresultaat! Ook al komt dat wat laat. Zou het een idee zijn om, in navolging van Henk Jongerius en Huub Oosterhuis, een boek te maken met de verzamelde liturgische gezangen van Floris van der Putt? (Ruud Hoogenboom)
* Anton Vernooij, Maar één ging er zingen; een muzikale biografie van Floris van der Putt, Berne Media, 333 blz. + CD, ISBN 978-90-8972-0-986, nu maar € 10,- bij berneboek.com. Voor bladmuziek en info: www.ascolta.nl en www.florisvanderputt.nl (KDOV-blad; december  2018)

 • Hits: 18

Vespers in de St. Adrianuskerk Naaldwijk

Ave MariaOp zondag 23 december 2018 om 16.30 u de vierde zondag van de Advent zijn er weer gezongen vespers in de St. Adrianuskerk te Naaldwijk. De Schola Cantorum van de St. Adrianuskerk wil op regelmatige basis Nederlandse vespers in gregoriaanse stijl zingen van de in 2012 overleden priester-componist Gerard Lesscher. De uitgave van zijn getijdenboek omvat 1400 pagina’s en zal in 2018 verschijnen. Door de Nationale Raad van Liturgie (NRL) wordt dit werk beschouwd als een verrijking van het getijdengebed in Nederland. De teksten van dit gezongen getijdengebed zijn in overeenstemming met het getijdenboek dat in 1990 voor het Nederlandse en Vlaamse taalgebied beschikbaar kwam als uitvloeisel van het Tweede Vaticaans Concilie.
De Nederlandse vespers zoals Gerard Lesscher die componeerde, ademen de meditatieve sfeer van het gregoriaans, zijn fijn om te zingen, geven veel ruimte aan volksdeelname en de teksten zijn geheel volgens het getijdenboek van de r.-k. kerk.

Voor meer informatie over de vespervieringen zie: www.nederlandsgraduale.nl.

 • Hits: 18

Kerstconcert in de kathedraal te Rotterdam

  Kathedrale Koor Rotterdam
Kathedrale Laurentius en Elisabeth Cantorij  (foto: Peter van Mulken)

Op zondag 16 december 2018 is het traditionele kerstconcert in de kathedraal van Rotterdam. De “Kathedrale Laurentius en Elisabeth Cantorij” zingt dit jaar met medewerking van het “Schalkwijks koperensemble”.  Het koperensemble zal ook enkele solowerken ten gehore brengen.

Ook dit jaar biedt dit concert een sfeervol en afwisselend muzikaal programma. Het koor zingt bekende en minder bekende composities van onder meer Rutter, Mendelssohn, Reger, Couperin, Stainer en Tavener.  Samen met alle aanwezigen worden de bekende kerstliederen gezongen om zo, in de donkere dagen van de Advent, het Licht van Kerstmis tegemoet te zingen.

Het geheel staat onder de vertrouwde leiding van dirigent Marc Schaap. Aart de Kort bespeelt het orgel.

Aanvang zondag 16 december, 15:30 uur. De toegang is gratis. Na afloop vindt er een deurcollecte plaats. Kijk voor meer sfeer en activiteiten op www.cantorijrotterdam.nl.
Kathedrale Kerk HH. Laurentius en Elisabeth, Mathenesserlaan 307, Rotterdam
Aanvang: 15:30 uur. (Op zondag vrij parkeren voor de deur van de kerk)

Bezoekers kunnen meteen de nieuwe schilderingen in en rond de apsis van de kathedraal bewonderen!

 

 • Hits: 15

Parochiekoor Cantemus Domino van de St. Adrianuskerk in Naaldwijk 175 jaar

St. Caeciliaraam, NaaldwijkOp zondag 18 november viert het parochiekoor Cantemus Domino van de St. Adrianuskerk in Naaldwijk zijn 175 jarig bestaan. Tevens is het 50 jaar geleden dat het dameskoor werd opgericht waarmee het huidige gemengde koor kon ontstaan. Bovendien worden op deze dag enkele jubilarissen gehuldigd.  De eucharistieviering begint om 11.00 u en er zal uiteraard een feestelijke mis (Kleine Orgelmesse - J. Haydn) gezongen worden.

 • Hits: 19

Lieddag met nieuwe mis van Tom Löwenthal in Houten

Een samenwerking van Koor Cantilene in Houten,  Tom Löwenthal, Monique van den Hoogen, Pieter Koning, Peter Steijlen en de NSGV, heeft ertoe geleid dat er een nieuwe Nederlandstalige Mis is geschreven voor kerkkoren, met daarin diverse gewenste gezangen!
Deze mis zal op deze lieddag voor het eerst gepresenteerd worden. Wilt u deel uitmaken van deze unieke gelegenheid om onder de bezielende leiding van Tom deze mis en andere liederen in te studeren schrijft u zich dan in voor onze lieddag... Laat u verrassen!

Dirigent:  Tom Löwenthal
Begeleiding: Monique van den Hoogen, Pieter Koning en Peter Steijlen

Plaats: R.K. Kerk O.L.V. Ten Hemelopneming aan de Loerikseweg 12 te Houten. De koffie/thee staat klaar om 11.00 uur. Start lieddag: 11.30 uur. Einde: 17.00 uur. 17.30 uur zal de mis uitgevoerd worden in een viering.

De deelnamekosten aan deze lieddag bedragen € 17,50 in de voorinschrijving en € 20,00 aan de deur. Dit is inclusief partituren en 2 consumptiebonnen.
Eenieder dient zelf zijn of haar lunchpakket mee te nemen.  Bij binnenkomst kunt u betalen en de partituren in ontvangst nemen.
U kunt zich voor deze lieddag aanmelden – ( vol is helaas vol ) - per e-mail: lieddaghouten@gmail.com (naam & stemgroep)

 • Hits: 24

*The best of...* Jongerenkorenfestival op 14 oktober 2018 in Amersfoort

Op zondagmiddag 14 oktober 2018 organiseert de NSGV Utrecht samen met Code-Music een festival voor jongerenkoren. Ieder koor wordt uitgenodigd een optreden te verzorgen van maximaal 20 minuten. De keuze van het repertoire is vrij. Zing wat je het liefste zingt! Dit is een prima gelegenheid om ‘the best of’ van je koor te laten horen en inspiratie op te doen door optredens van andere koren.
De zangdag begint om 13.00 uur en zal uiterlijk om 17.30 uur worden afgesloten met een gezamenlijk gezongen koorwerk. Wil je alleen komen luisteren? Dat kan natuurlijk ook.

Alle praktische gegevens op een rijtje:
Voor wie?     Elk jongerenkoor dat wil komen
Waar?        Kerk Het Brandpunt, Laan naar Emiclaer 101, 3823 EG Amersfoort
Wanneer?    Zondag 14 oktober 2018
Hoe laat?    Van 13.00-17.30 uur
Kosten?     €50,- per koor
Opgave: via nsgvutrecht@gmail.com   tel.nr.: 06 - 499 573 18 (ma & do

 • Hits: 23

Zangdag Code Music 4 november 2018

Maak kennis met nieuw repertoire voor kinder-, jongeren- en middenkoren!

Wat: De verplichte werken voor het Nationaal Middenkoren Festival en de presentatie van nieuw materiaal voor kinderkoren.

De verplichte werken de komende editie van het NMKF zijn:
* The Ground (Ola Gjeilo)
* Sure on this shining night (Morten Lauridsen)
en het speciaal voor het NMKF geschreven
* Blijf wakker en moedig (Albert Arens / Jelle Roosen)
Deze liederen zijn ook een aanwinst voor het repertoire van middenkoren die niet aan het festival meedoen én voor alle jongerenkoren!

Waar: St. Josephkerk, Aalberseplein 2, Gouda (www.sintjandd.nl/h/gouda)
Wanneer: zondag 4 november, 13.30 - 17.00 uur (deur open 13.00 uur)
Entree: 5 euro pp voor leden van een koor dat lid is van Code-Music; 7 euro pp voor niet-leden
In deze prijs is de reader van de zangdag inbegrepen.

Let op: de zangdag gaat door als er 20 oktober minimaal 50 aanmeldingen zijn. Dus aarzel niet en schrijf je in!
Aanmelding voor de zangdag via: https://goo.gl/forms/8fEtJcax84rB7Atl2

 • Hits: 23

Studiedag “De psalm in de liturgie rond de anwoordpsalmen” op 3 november 2018

DISG

Op zaterdag 3 november 2018 is er van 10.00 - 14.00 uur in de Bernadettekerk te Rijswijk een studiedag  voor koren, dirigenten, organisten, cantores, pastores en leden van liturgische werkgroepen. Er is een lezing door de bisschop en er worden veel uiteenlopende psalmzettingen met verschillende compositietechnieken gezongen van het eenvoudige recitatief tot en met “Hör mein bitten” van F. Mendelssohn (ps. 55, 1-7). De studiedag staat in het kader van het Jaar van het Gebed.

De plaats van de psalm in de liturgie wordt uitgelegd. De mogelijkheden van de gezongen psalm op de diverse plaatsen in de liturgie met de nadruk op de antwoordpsalm. De plaats en functie van de cantor komen aan bod. De compositietechnieken worden beschreven en meteen gedemonstreerd. Echter vooral veel nieuwe en bestaande toonzettingen worden gezongen: van eenvoudige tot verrassende!

Er zijn géén kosten aan deze dag verbonden: lunch, koffie en thee worden aangeboden door het bisdom. Bladmuziek is aanwezig op de studiedag.
Aanmelden vóór 29 oktober 2018. Uw aanmelding is noodzakelijk! De organisatie moet weten hoeveel partituren er moeten zijn op de studiedag en de catering wil weten hoeveel lunches zij moeten klaarmaken. Voor verdere informatie download de folder of mail naar m.schaap@bisdomrotterdam.nl.

 • Hits: 19

Nieuwe folder opleidingen en cursussen kerkmuziek verkrijgbaar

De nieuwe folder ‘Opleidingen Kerkmuziek in het Bisdom Rotterdam 2018-2019’ is verschenen. Het unieke cursuspakket omvat opleidingen voor cantor, directie, orgel, gregoriaans, liturgie, stemvorming en theoretische vorming. Er zijn individuele leerroutes (snel of langzaam). Er kunnen ook vakken gedaan worden door professionele musici die nog geen kerkmuzikale vakken studeerden. De opleidingen zijn zodanig georganiseerd dat er geen cursussen uitvallen. Verder zijn er bijspijkerlessen voor vakken die men moeilijk vindt of wanneer extra uitdaging gewenst is.  De opleiding in Rotterdam is de de enige permanente “Kerkmusicus III” opleiding in Nederland met 7 docenten.

Op zaterdag 6 oktober 2018 van 14.00-15.30 u is er een introductiebijeenkomst op de cursuslocatie. Dit is aansluitend aan de eerste cursusbijeenkomst en alleen bedoeld voor dirigenten en organisten.

De orgel- en directieopleiding worden gegeven op 3 niveaus, alsmede een driejarige cursus gregoriaans t/m niveau KM III en een driejarige cursus liturgie t/m niveau KM III. Jaarlijks nemen ongeveer 45 tot 60 individuele cursisten deel aan de cursussen, waaronder ongeveer 20 dirigenten en 10 organisten.

Download de nieuwe Folder Opleidingen Kerkmuziek 2018-2019 of kijk op Cursussen en Opleidingen.

 • Hits: 18

Muzikale workshops rondom Marialiederen en het Sanctus in Emmeloord

Op zaterdag 6 oktober 2018 zal in Emmeloord in de H. Michaëlkerk door de SGGL (Diocesane commissie Sint Gregorius in het Bisdom Groningen-Leeuwarden, voorheen NSGV)  een muzikale bijeenkomst georganiseerd worden rondom Marialiederen (de liefde gaf haar vele namen en mede daardoor ook vele liederen) en het Sanctus (onderdeel van de Vaste Gezangen tijdens een Eucharistieviering). Niet te moeilijk, niet te hoog, wél mooi! We nodigen u van harte uit om met uw koor, of met een aantal koorleden, of solo, naar Emmeloord te komen en met elkaar mooie nieuwe liederen en koorwerken te leren en met elkaar te zingen. Dit alles onder leiding van kerkmusicus Mark Heerink, die deze dag samen met Cecilia Bekema, Anton Lukassen, Ulbe Tjallingii, Boudien Janssen en Pastoor Peter van der Weide zal gaan verzorgen. Ook dirigenten en organisten heten we uiteraard welkom op onze workshopdag.
De dag begint om 10.30 uur (inloop vanaf 10.00 uur), eindtijd rond 15.45 uur. U wordt verzocht zelf uw lunch mee te nemen; u krijgt koffie en thee. Wel vragen we om een vrijwillige bijdrage om de onkosten van deze dag enigszins binnen de perken te houden. Weest welkom!!!
 
U kunt zich tot 1 oktober 2018 opgeven bij Lisette Winter van het Bisdom Groningen-Leeuwarden (l.winter@bisdomgl.nl).
Heeft u vragen over deze dag, dan kunt u daarvoor terecht bij Anton Lukassen (aaluka@home.nl) of Boudien Janssen (pbjanssen@hetnet.nl).

 • Hits: 21

Drie koorleden van kinderkoor 'De vrolijke noot' uit Katwijk ontvangen de Gouden Speld!

GoudenSpeldIMG 2107 2

Klaterend applaus klonk er vanuit een goed gevulde parochiekernkerk van de H. Joannes de Doper in Katwijk op 24 juni voor de drie jubilarissen Anna, Eva en Grainne van kinderkoor De Vrolijke Noot. In deze St. Jansviering waar de 82-jarige mgr. Van Luyn voorging, werd aan het einde van de viering de gouden speld uitgereikt met een oorkonde van de Nederlandse Sint Gregoriusvereniging, een nieuwe landelijk ingestelde erkenning omdat zij vijf jaar lid waren van De Vrolijke Noot.  Daarnaast werden er ook vier Gouden Duimen uitgereikt. Dit is een erkenning vanuit het koor zelf als kinderen t/m groep 8 lid zijn gebleven en inmiddels traditie geworden. Anna, Eva en Grainne waren bijzonder verrast want de Gouden Duim hadden ze wel verwacht, maar van deze nieuwe onderscheiding hadden zij geen weet. Alle andere Vrolijke Noten waren onder de indruk en begonnen direct te rekenen of zij ook nog aanmerking zouden kunnen komen voor de gouden speld. Deze nieuwe onderscheiding is een mooie erkenning voor kinderen die zich jarenlang inzetten om de vieringen op te luisteren. Want ook zingende kinderen dienen serieus genomen te worden. En dat is zeker gebeurd!  (AB)

 • Hits: 23

Landelijk secretariaat Nederlandse Sint-Gregoriusvereniging (NSGV) gaat verhuizen

Het landelijk secretariaat van de Nederlandse Sint-Gregoriusvereniging (NSGV) gaat verhuizen en daarmee ook het secretariaat van ‘Het Gregoriusblad’.
Het oude adres: Koningin Wilhelminalaan 3, 3818 HN Amersfoort vervalt per 16 juli 2018.

De nieuwe adressering wordt:

Landelijk secretariaat NSGV
Koningin Emmaplein 3
3016 AA Rotterdam
Tel. 010-281.51.71 (ma. t/m do. 9.00 - 16.30 uur);
Tel. 06-361.456.94 (coördinator NSGV)
E-mail: nsgvlandelijk@gmail.com
Internet: www.nsgv.nl
 
LET OP!: ook het e-mailadres van het landelijk secretariaat wordt gewijzigd van info@nsgv.nl in nsgvlandelijk@gmail.com
(Het oude e-mailadres werkt nog wel, maar wordt binnen afzienbare tijd afgesloten.)

 • Hits: 21

Bob Chilcott en zijn kerstmuziek in december in Delft

In december 2018 komt de Engelse dirigent en componist Bob Chilcott een weekend naar Delft om een workshop en een concert te leiden met stukken uit zijn eigen kerstrepertoire. Bob Chilchott behoort tot de grote hedendaagse componisten van Britse koormuziek. Als zanger maakte hij vele jaren deel uit van het onvolprezen ensemble The King’s Singers. De workshop op zaterdagochtend 1 december is bedoeld voor elke koorzanger met interesse in Chilcott’s Christmas carols.
’s Middags repeteert Chilcott een keuze uit zijn kerstrepertoire met een koor van gevorderde, geselecteerde zangers. Op zondagmiddag 2 december dirigeert hij dit projectkoor in een kerstconcert. Informatie over aanmelding en programma is vanaf 15 augustus te vinden op www.koorschooldelft.nl.

 • Hits: 32
footerlogo2016
 
favicon